ZK “BIHOR” NAJAKTIVNIJI KLUB DIJASPORE

Rastoder, Halilović, Softić

Sinoć je u Petnjici u sali Centra za kulturu, održana promocija aktivnosti ZK “Bihor” iz Luksemburga. Njen predsjednik Esko Halilović govorio je o aktivnostima kluba u proteklih sedam godina, od kada ovaj klub postoji.
On je rekao da ZK “Bihor” broji oko 200 članova, a među mnogobrojnim aktivnostima najznačajnija je organizacija prvomajskih susreta na koje dođe više od 2.000 posjetilaca.

” To je postala tradicija. Zatim, svake godine ugostimo najbolje đake završnih razreda devet osnovnih škola iz Bihora, organizujemo festival “Dani bošnjačke kulture”, redovno finansiramo humanitarno društvo “Merhamet” iz Bijelog Polja a na festivalu “Zavičajne staze” pokrovitelji smo prve nagrade za najbolju priču inspirisanu Bihorom. Takođe smo suorganizatori obilježavanja “Dana sjećanja na genocid u Srebrenici”, koji se svake godine održava u julu u Luksemburgu, kao i niz drugih aktivnosti. U toku smo kupovine prostorija za naše potrebe i u tu svrhu smo dobili donacije sa različitih strana. ZK Bihor će znati to da cijeni i da uzvrati kvalitetnim programima. Sve to govori o uzajamnom povjerenju. Imamo izuzetnu saradnju sa svim udruženjima koja okupljaju građane sa ovih prostora, kao i sa opštinom Rumelanž gdje je i sjedište kluba“, istakao je Esko Halilović, dodajući da je najveći projekat ovog društva Revija Bihor čiji je urednik književnik Faiz Softić.
Urednik revije Biihor, Faiz Softić je govorio o reviji i istakao da su kroz 20 brojeva prošla mnoga suverena pera.

„Ova revija ne bi bila ovo što jeste da nije naših vjernih saradnika sa strane, a među njima valja ponajprije pomenuti akademika Šerba Rastodera, magistra Saita Šabotića, Eska Muratovića, prof.dr Draška Došljaka, Ibrahima Kajana, Ada Softića, koji ne samo da nas često počasti dobrom fotografijom za naslovnicu, već piše i odlične tekstove“, kazao je Softić, naglašavajući da posao urednika zahtijeva znanje, maksimalnu posvećenost i brigu da se u jedno ovakvo glasilo ne “uvriježi jezik ulice, da ne ovlada frazeologija”.
Sekretar kluba Hamdija Rastoder je između ostalog istakao da je ZK Bihor i ove godine obezbijedio komplete škloskog pribora za sve đake prvake iz devet osnovnih škola na području opštine Petjica i pozvao direktore škola da preuzmu donaciju.

DENIS BOŽOVIĆ