NA SVEČANOJ SJEDNICI SO PETNJICA DODIJELJENE NAGRADE “4 AVGUST”

Juče je u Petnjici u skupštinskoj sali održana svečana sjednica povodom Dana opštine. Svečanoj sjedici su prisustvovali visoki zvaničnici Crne Gore, predsjednik Filip Vijanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović, potpredsjednik Vlade Rafet Husović, potpredsjednik Skupštine CG Suljo Mustafić, ambasadori Turske i Slovenije, Remzija Camić konzul Crne Gore u Luksemburgu, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, Osman Nurković predsjednik Bošnjačkog nacionalnog savjeta, predsjednici većine crnogorskih opština, kao i predsjednici nekih susjednih opština, predstavnike vjerskih zajednica.

Svečanu sjednicu je otvorio Adnan Muhović, predsjednik SO Petnjica, koji je pozdravljajući prisutne, istakao da je istorija opštine Petnjica kao i istorija naroda toga kraja bila burna i ponosna.

„Moje obraćanje posvećujem svim Bihorcima bez obzira da li su svoju sudbinu vezali za Petnjicu i ostali da žive u njoj ili su u nekim drugim sredinama započeli svoje živote i karijere, noseći sa sobom i dio voljenog zavičaja. Petnjica je danas sredina kojom se ponose svi oni koji su učestvovali i učestvuju u njenoj izgradnji, podučavanju budućih genracij, vrijedni domaćini i svi oni koji stvaraju, pišu i pričaju o našoj Petnjici prenoseći tako njenu slavu i ljepotu dalje od ovih prostora. Opština Petnjica ima veliki potencijal. Promjene kako fizičke tako i administrativne već se dešavaju. Međutim, nijesu u ovako kratkom roku vidljive golim okom, kako bi smo željeli ili su naše želje za bržim razvojem Petnjice mnogo veće pa nismo zadovoljni. Taj proces će trajati što je i razumljivo i u periodu koji slijedi, očekujemo veću i konkretniju pomoć države“, između ostalog je istakao Adnan Muhović, dodajući da je ozbiljni problem odlazak mladih ljudi i da se to mora spriječiti.

Predsjednik Opštine Samir Agović je, pozdravljajući goste, kazao da samo sloga i jedinstvo rađaju napredak.

„Sa punom odgovornošću mogu da kažem da nije bilo referendumskog rezultata iz 2006. godine, ne bi bilo ovog ni iz 2012. godine. Ovaj datum simbolizuje naše jedinstvo, slogu i trajno opredjeljenje da živimo u ekonomskom bolje i prosperitetnijem vremenu. On je dodatno povezao zavičaj i dijasporu, jer su zatjevi jednako bili za opštinu i od jednih i drugih. Naši građani su dali svoj glas za svoju opštinu u procentu od 99% i na taj način podsjetili na referendum iz 2016. godine kada su i tada dali svoj glas svojoj državi Crnoj Gori. Obnovljena demokratska i evropska Crna Gora, dodatno je afirmisala svoju najveću vrijednost a to je izbor da bude građanska da i dalje unapređuje svoju vjekovnu multikulturalnost, multietničnost i suživot, da stalno unapređuje vladavinu prava, da ekonomski jača na pirncipima regionalnog razvoja. Upravo to i takvo opredjeljenje je stvorilo politički ambijent u kojem su se stvorile pretpostavke za ponovno vraćanje statusa opštine“, kazao je Samir Agović dodajući da je sudbonosna i istorijska koincidencija povezuje Crnu Goru i 22. opštinu.

Druga tačka dnevnog reda je bila dodjela nagrade „4 avgust“ za 2016 godinu a žiriji je odlučio da dodijeli tri nagrade za 2016. godinu. Posthumno nagradu je dobio Mustafa Mujko Šabotić, dugogodišnji humanista, rođen u Tucanju. Drugonagrađeni je TIKA, Turska agencija za međunarodu saradnju i koordinaciju, a kao treći  Izet Rastoder koji je nagrađen iz oblasti biznisa i humanitarnih aktivnosti.  Nagrade je uručio predsjednik opštine Samir Agović.

Treća tačka dnevnog reda je bila uručivanje nagrada najboljim studentima za 2016 godinu, a nagrada se sastoji od priznanja i novčanog iznosa. Komisija je donijela odluku da za ovu godinu nagradi dvije studentkinje sa najvećom prosječnom ocjenom. Alma Rastoder,  student druge godine fakulteta za dizajn i multimedije u Podgorici na Univerzitetu UDG sa prosječnom ocjenom 9.80, kao i Dijana Tiganj, student IV godine Filoloskog fakulteta u Nikšiću sa prosječnom ocjenom 9.45. Nagrade je uručio predsjednik opštine Samir Agović.

Povodom dana opštine, pristigao je veliki broj telegrama, a između ostalih, pročitani su telegrami među kojima i predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanović, predsjednice Vrhovnog suda CG Vesne Medenice.