MUHOVIĆ: JEDNI DRUGIMA MORAMO BITI OSLONAC

Predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović je u obraćanju na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Petnjica je obraćanje posvetio svim Bihorcima bez obzira da li su svoju sudbinu vezali za Petnjicu i ostali da žive u njoj ili su pak, u nekim drugim sredinama započeli svije živote i karijere noseći sa sobom i dio voljenog im zavičaja, vraćajuću mu se punim srcem nostalgije i neumanjene ljubavi.

*********************************************************

“Petnjica je danas sredina kojom se ponose svi oni koji su učestvovali i učestvuju u njenoj izgradnji, podučavanju budućih generacija , vrijedni domaćini i svi oni koji stvaraju, pišu i pričaju o našoj Petnjici prenoseći tako njenu slavu i ljepotu dalje od ovih prostora. Inicijativa za vraćanje statusa opštine područje Petnjice stara je više od pola vijeka, tačnije, aktuelna je od 1957.godine kada je nepravednom odlukom tadašnjih komunističkih vlasti ista ukinuta. Predstavnici gradjana su preko svojih predstavnika podnosili inicijative za vraćanje statusa opštine u više navrata i to:1991., 1998.,2002. i 2005. godine.

Nova teritorijalna organizacija Crne Gore, u okviru koje je Petnjica povratila status opštine, omogućila nam je da sami raspolažemo svojom imovinom i prihodima te odlučujemo o proritetima i potrebama svojih gradjana. Opština Petnjica ima veliki potencijal, koji mora obezbijediti njen dalji intezivan razvoj. Promjene kako fizičke, tako i administrativne već se dešavaju. Medjutim, nijesu u ovako kratkom roku vidljive golim okom kao bi smo željeli ili su naše želje za bržim razvojem Petnjice mnogo veće pa nismo zadovoljni učinjenim. Taj proces će trajati, što je razumljivo u periodu koji slijedi očekujemo veću i konkretniju pomoć države. Stvorićemo obrazac po kojem ćemo da djelujemo u narednom periodu , i na taj način obezbijediti održiv razvoj opštine. U prvom planu to su stvaranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, stvaranje uslova za normalan život svakog gardjanina. Jedan od ozbiljnih problema sa kojim se suočavamo i šta moramo spriječiti jeste odlazak mladih ljudi iz naše opštine. Upravo nam to treba biti polazna osnova u izradi strtegije razvoja ovog kraja.

Izazova je mnogo, bolje reći nasvakom koraku. Jedni drugima moramo biti oslonac u svakom trenutku, izgrađivati međusobno povjerenje i sklad, čuvati stvorena prijateljstva a generacijama koje dolaze ukazivati na prave vrijednosti i u tom duhu ih odgajati.

Što se tiče Skupštine Opštine i njenih sjednica, radili smo kvalitetno.Održali smo ukupno 17 sjednica, 1 komemorativnu i danas   svječanu sjednicu SO,  čime smo zaokružili  Opštinu u pravnom smislu.

Jedini smo lokalni parlament u Crnoj Gori koji je održao komemorativnu sjednicu posvećenu obilježavanju genocida u Srebrenici, pokazujući na taj način sa institucionalnog nivoa visok nivo nacionalne svijesti, poštovanje naše istorije, kroz očuvanje jednog posebnog oblika kulture-kulture pamćenja.

Takođe, usvojili smo simbole Opštine koji odslikavaju na pravi način nacionalnu i vjersku strukturu stanovništva, pokazujući na taj način da gledamo na svijet očima svoje kulture, a da poštujemo druge.Tako je stara džamija iz 16-tog vijeka sa jedinstvenom arhitekturom na balkanu, našla zasluženo svoje mjesto na grbu naše Opštine.

Ovo je prilika da se zahvalim Turskoj Agenciji za medjunarodni razvoj i koordinaciju-TIKA za prvu javnu zgradu u opštini Petnjica od vraćanja statusa koja predstavlja Islamski centar sa pratećim sadržajima, kao i za sve ono što TIKA radi za našu Opštinu i za naš narod.Započeta je i zgrada za potrebe opštinske administracije koja će ubrzo biti završena na zadovoljstvo svih gradjana.Takođe, uskoro očekujemo izgradnju magistralnog puta Petnjica-Podvade-Berane i ovo su projekti zajedno sa  sa vodovodom Murovsko vrelo za koje ovom prilikom želim da se zahvlim Vladi Crne Gore u ime Skupštine i građana.

Ističući činjenice koje su pobrojane, mislim da je sada naš najvažniji posao da iskoristimo sve mogućnosti koje nam se pružaju.Zato je potreban mukotrpan rad ali ako imamo volje, znanja , hrabrosti i odlučimo se za napredak, onda neće biti sumnje u uspjeh.

Vjerujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, svi zajedno, imati dovoljno snage i entuzijazma, da našu Petnjicu napravimo onakvom kokvom  je želimo, a  smatram da je takvu i zaslužujemo.

Ovo je još jedna prilika da se našim sugrađanima, dijaspori,svima Vama koji ste svojim zalaganjima i radom na bilo koji način dali doprinos vraćanju statusa opštine, naiskrenije zahvalim.

U ime SO Petnjica i u svoje lično ime čestitam Vam 4 avgust, dan Opštine Petnjica, dan naših gradjana, dan za koji smatram da smo postigli veliki uspjeh, dan koji ostaje našim budućim generacijama, u amanet, Dan vraćanja Statusa opštine.

Našim gostima želim iskrenu dobrodošlicu, prijatan boravak u Petnjici i iskazujem zahvalnost što prisustvuju našoj svečanosti”.