PROMOVISANA KNJIGA “MUSINA JAMA” AUTORA ĆAMILA RAMDEDOVIĆA U PETNJICI

U okviru III Bihorskog ljeta protekle nedjelje je u Centru za kulturu Petnjica održana promocija knjige ‘’MUSINA JAMA’’, autora Ćamila Ramdedovića.
O knjizi su govorili Atvija Kerović, direktor ‘’ALMANAHA’’, književnici Faiz Softić i Safet Sijarić, mr Esko Muratović, a moderator promocije bio je Mirza Luboder.
Knjiga ‘’MUSINA JAMA’’ priča o najpoznatijoj bihorskoj legendi prema kojoj su svatovi koji su se sa mladom vraćali iz Pešteri zbog nevremena upadali u duboku jamu koja se nalazi u predjelu Gradine. Ime Musina jama dobila je po mladoženji čiji su svatovi tragično izgubili živote.

fotografija 3Direktor Almanaha Atvija Kerović na kratko se osvrnuo i upoznao publiku u Petnjici sa pojedinostima karakterističnim za Almanah,  I kazao da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da promoviše Almanahovo djelo u Petnjici. Govorio je i o knjizi Musina jama, naglasivši da ova knjiga otvara vrata daljem istraživanju kada je u pitanju ova legenda koja ima sve preduslove da postane nematerijalno kulturno dobro I da se na taj način turistički valorizuje.

Književnik Faiz Softić govorio je o literarnom elementu koji knjiga nosi i kazao da je knjiga puna jakih motiva za koje vjerovatno i sam pjesnik nije svjestan da postoje u tolikoj mjeri.

Mr Esko Muratović osvrnuo se na filosofske elemente djela dok je posebnu pažnju publike zaokupio književnik Safet Sijarić koji je kroz analizu kompletnog ovog područja pokušao da dočara sve njegove autentičnosti i da na taj način objasni knjigu Musina jama.

Posebno emotivan govor imao je autor koji se zahvalio svima koji su došli u velikom broju, zahvalio se svojoj supruzi koja mu je bila oslonac u svemu kao svojoj djeci, naglasivši da je ponosan što ima to rijetko bogatsvo da ima 12 djece. Govorio je i o svom putu ka nastanku ove knjige, skromno naglasivši da je dao sve od sebe da koliko toliko približi ovu legendu ljudima.
Na samom kraju promocije moderator je pročitao zaršne riječi u knjizi Musina jama i zahvalio se svima na prisustvu.

DINO RAČIĆ