PROMOVISANA KNJIGA “HRONIKA ZLOČINA 1991 – 2001” – LIJEK PROTIV AMNEZIJE

Sinoć je petnjičkoj publici u okviru manifestacije „Zavičajnih staza“ predstavljena knjiga „Hronika zločina 1991-2001“ autora Rifata Rastodera, a u organizaciji NVO Centra za kulturu Bihor i Foruma Bošnjaka Crne Gore. Moderatori večeri su bili Gordana Ganić i Mirza Luboder koji su u pauzama besjeda gosti večeri, čitali odlomke iz knjige. Uvodnu riječ o samoj knjizi imao je Ervin Spahić koji je izrazio izuzetnu čast i odgovornost da govori o knjizi Rifata Rastodera ističući da je vječita borba između istine i laži i ako bi istina odustala bila bi zauvijek izgubljena. Analizirajući teme iz knjige i prisjećajući se dešavanja devedesetih godina, Spahić se osvrnuo na političare iz tog vremena koji su i danas aktuelni i koji pokušavaju na neki način da sve to prikriju.

„Pa da su nas milovali tih dana ne bi ova knjiga bila tako debela. Na sreću ova knjiga je tu pred nama. Ova knjiga je lijek protiv amnezije i pojedinačne i kolektivne. Ne smijemo da dozvolimo da se istorija prekraja i kreči. Nažalost moramo da prihvatimo činjenicu da su glavni moleri tu među nama i u našem narodu. Ova knjiga Rifata Rastodera je svjedočenje o jednom vremenu koje ja neću nazvati zlim. Nema zlih i dobrih vremena, već samo ima zlih i dobrih ljudi u svim vremenima“, izjavio je Spahić.

Dodajući da je teško govoriti o autoru knjige Rifatu Rastoderu da je to čak i Sizifovski posao, ma koliko da se o njemu kaže malo je rečeno.

„Nabrajati šta je sve uradio za širu zajednicu, a pogotovo za narod kojem pripada, gotovo sam siguran da nećete reći ni djelić onoga što je trebalo. Rifat Rastoder svojim djelima najbolje slika sebe i ona najbolje govore o njemu i tu se nema šta dodati“, istakao je Spahić. Između ostalog je dodao da je knjiga test čovječnosti i to one Marka Miljanova za sve sudionike toga vremena, dodajući da je autor bio svjestan da knjiga svjedoči o zločinu koji je učinjen i da se mnogima neće dopasti, ali je ona tu da stalno podsjeća i opominje na to vrijeme i ljude u njemu.

„Ova knjiga nažalost nije bajka, ona nema srećan kraj niti je sadržaj knjige takav. Ona se završava sudskim presudama u kojima nema odgovornih, imamo žrtve imamo zločin, ali nemamo počinioca“ kazao je Ervin Spahić dodavajući na samom kraju da autoru želi sreću i dobro zdravlje i poželio u ime svih prisutnih „Da Bog da nikada više nemao motiva i razloga da pišeš knjige ovakve sadržine“ završio je Spahić izlaganje uz gromoglasan aplauz.

Osvrćući se na tematiku knjige dr Novak Adžić je istakao da je to sinteza zasnovana na istorijskoj građi i događajima jednog vremena. Navodeći da Rastoderova rasprava predstavlja poseban doprinos za proučavanje, sa stanovišta istorijske nauke, najnovije političko-događajne, ideološke, nacionalne, religijske, kulturne i mentalitetske prošlosti Crne Gore.

„Navedeno djelo Rifata Rastodera obilježeno je prikazivanjem prioritetno političko-događajne i socijalne istorije Crne Gore u trajanju od jedne decenije i više i to iz svijetla konkretnih i masovnih primjera, progona i stradanja bošnjačko/muslimanskog naroda u Crnoj Gori“, između ostalog izjavio je dr Novak Adžić.

On je još dodao da naučna, stručna, politička i laička javnost koja bude čitala knjigu da neće pogriješiti ako ustvrdi da je njen autor uspio da ovim djelom učini ono što mnogi prije njega nijesu znali, nijesu htjeli ili nijesu smjeli.

„Zato mu za ovo pregnuće javnom podvigu dugujemo i iskazujemo priznanje i zahvalnost za vanrednu radinost, spisateljsko umijeće i istorijsku građu koju nam je prezentovao“, istakao je na kraju svoje besjede dr Novak Adžić.

Pozdravljajući i obraćajući se prisutnima autor Rifat Rastoder je izjavio da je morao napisati i prirediti za štampu knjigu „Hronika zločina“ naglašavajući da se radi o vremenu kada su sve ljudske i civilizacijske vrijednosti bile zagubljene, a radilo se o zločinu. Rastoder se unaprijed izvinio budućim čitaocima na sve eventualne nedostatke u knjizi pravdajući time što je imao veliku želju i jedva čekao da je napiše i podijeli čitaocima, naglašavajući da već priprema drugo dopunjeno izdanje.

„Ja sam uvjeren da ovo i nije samo moja knjiga da je ovo zapravo djelo zajedničkog života, zajedničkog pamćenja i sudbine i da bi ga zajedno trebali što vjernije zapisati, afirmisati i pamtiti jer kako moji prijatelj i rekao bih brat po ljudskosti, Novak Adžić reče u jednom tekstu samo sa prošlošću čovjek je stvaran i sebe razumije. Ovo ne samo da je prošlost već i dio našeg života i dio naše vječite sudbine“ kazao je okupljenima Rifat Rastoder, dodajući da ovom knjigom o zločinima ne želi nikom da sudi jer na to nema prava.

Pričajući o knjizi Rastoder je istakao da se knjiga sastoji iz dva dijela i pet tematskih cjelina, dajući komentar o svakoj cjelini. Na kraju svog govora o knjizi sam autor se izvinio publici na emocijama izraženim u toku govora i zahvalio se na pažnji koju su posvetili tokom promocije, svojim promoterima i ne mali broj knjiga je poklonio svim onima koji su izrazili želju da je posjeduju.

DENIS BOŽOVIĆ