TELENOVELA U REŽIJI MUHOVIĆA I ADROVIĆA – PETNJICA IZMEĐU LJUBAVI I MRŽNJE

Enko Korać

Predizborne akcije su u velikom toku. Odjednom se ,,popravljaju“ ceste , obećanja se nalaze na svakom ćošku, a naravno počelo je i profiliranje tkzv. „političara“. Namjera iza svake akcije je uvijek ista: Prikupljanje glasova, ili inoficijelno rečeno – osiguranje sopstvene fotelje u opštini za još jedan mandat (čast izuzecima naravno).

Kada je riječ o profiliranju, onda se u našem kraju trenutno dešava jedna potpuna inovacija. Izgleda da je Petnjica dobila samo status Opštine, da bi bila kulisa za novu, originalnu seriju koja se zove „Petnjica – između ljubavi i mržnje“. Glavni protagonisti serije su, bar u trenutnoj epizodi, predsjednik Skupštine opštine Petnjica i predsjednik Opštinskog odbora DPS-a, a građani Petnjice su dobrovoljni statisti, koji na kraju krajeva niko ne uzbija. Seriju možete pratiti putem portala Radija Petnjica kao i sigurno u kafićima pored „glavnog trga“  Petnjice. Damama preporučujem da ne obuku štikle već patike da ne bi propadale kroz rupe na ulici, jer one i dalje izgledaju kao švajcarski sir.

Glavni koncept serije je oblikovanje Petnjice ne kao Opštine, već kao dječijeg vrtića u kojem djeca različitih familija, godina i stavova imaju sukobe. Konflikti u toj seriji nastaju zato što se ta djeca ne igraju zajedno nego intrigiraju jedni protiv drugog i ne pričaju jedni s drugim već pišu  elektronske poruke, koje mi, gledaoci i građani, javno možemo da pratimo putem interneta. Bukvalno se svađaju oko igračkice koja se zove „moć“.

Ima tu svakakvih svađa, uvreda i tračeva, kao i u onim turskim serijama, samo sa razlikom, da u seriji „Petnjica – između ljubavi i mržnje“ nema happy end-a, nema ljubavi, nema ništa. Iza svake epizode ostajemo mi, gledaoci, sve više začuđeni, pitajući se, ko ovu tragikomediju režira i da li nam maramica treba da bi obrisali suze od smijeha ili od muke.

Ovo javno pisanje i reagovanje me podsjeća na stoni tenis: Jedna uvreda vuče drugu, jedna optužba zamjenjuje drugu. A način retorike je tužan pokušaj, da bi se pokazala neka sila, moć, jačina. To ne priliči „normalnoj“ osobi, a kamoli političaru.

Ovo prepucavanje ne donosi NIKOM ništa. Ove svađe ne koriste Petnjici, ni petnjičkim političarima niti građanima. Šteti našem ugledu i pravi nas smješnim. Ovaj način komunikacije nije za pohvalu već za podsmjeh, a ja čisto sumnjam, da građani i političari to žele. Mislim da je želja za priznanje i respekt mnogo jača, ali se na ovakav način to sigurno neće postići. Zašto ne pustite, da dijelo koje činite govori o vama, a ne samo vaši riječi, koje trenutno nisu za uzor? Budite malo opušteniji i mirniji…