PRENOSIMO: OTVORENO PISMO TIHE BALKANSKE VEĆINE

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu, na inicijativu EXIT tima, neformalna grupa istaknutih umetnika i javnih ličnosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastavila je otvoreno pismo javnosti.

Radio Petnjica i portal radiopetnjica nijesu potpisnici pisma ali ćemo njegovim prenošenjem dati PUNU PODRŠKU poruci iz pisma

Otvoreno pismo tihe balkanske većine prenosimo u cjelosti:

Zaostala esktremna nacionalistička retorika, fašističke parole, ultra-desničarski javni nastupi i zatezanje odnosa od strane političkih predstavnika u celom regionu, čiji smo svedoci poslednjih dana i nedelja, deluju kao da smo svi kolektivno upali u vremeplov! Ali onaj koji nas vuče za nos unatraške! Ista bajata priča iz 90-ih, izvađena iz iste ladice! Da se razumemo u startu, nijedna decenija nije ni dobra ni loša. Tih ‘90-ih nastalo je dosta civilizacijskih dostignuća iz oblasti nauke i umetnosti. Svi mi na ovim prostorima, koji odlično razumemo i govorimo suštinski jedan isti jezik, tih godina bili smo zauzeti anti-civilizacijskim tekovinama. Mrzeli smo, optuživali i naposletku uništavali jedni druge, do te mere da se još uvek nismo oporavili u svojim krhkim, podeljenim društvima. A svet je grabio napred, ne čekajući na nas. Istok, zapad, sever, jug, svi redom se razvijali i jurišali u 21. vek, dok smo mi jurišali jedni na druge u nečemu što ne priliči ni srednjem veku.

Umesto da je neka bolja budućnost dočekala sve rođene pod teretom ‘90-ih, baš njih danas najviše truju zaostale ideje onih kojima je ta decenija bila najbolja ikad! I zato im poručujemo kao većina, ona tiha, ali nesalomiva, da svaki pokušaj raspirivanja podela i vraćanja života unazad, više ne može da prođe. To pravo da kroje sudbine nas običnih, vrednih i poštenih ljudi su izgubili. Zajedno sa tim promašenim i praznim pričama iz ‘90-ih!

Jer niko ti neće više i iskrenije pomoći u ovom sumanutom svetu od tvog balkanskog komšije. Niko ti neće dodati bolju loptu u globalnoj utakmici od onog odmah tu, pored tebe. Nema tog istoka ili zapada koji te bolje poznaje, koji bolje govori tvoj jezik, koji zna tvoju dušu. I to dobro znaju huškači i lažne patriote, i to svi oni, na svim stranama! Oni koji bez pardona obmanjuju lakoverne i pravdoljubive ljude sa ovih prostora. Nas sve, i mene, i tebe.

Njima treba samo tvoj glas, ti si za njih samo brojka, statistika. Daju ti lažni osećaj pripadnosti da bi te posle koristili za svoje poslaničke plate, fotelje, da im plaćaš račune, a da oni tebi nikad ne polože nijedan svoj! Oni se ne razlikuju međusobno, a od tebe zahtevaju nacionalne podele, nude ti zaostale ideje sa dna čovečanstva. Traže da traćiš svoj, za račun njihovih života! Njihovo zlo nacionalizma, uspelo je da rastoči jedno bogato, srećno i pravedno društvo, pretvorivši ga u balkansku džunglu u kom vlada zakon jačeg, primitivnijeg, lukavijeg, besprizornijeg.

Umesto oni nas da vraćaju, hajde da mi njih lepo i jednom za sva vremena, pošaljemo u tu njihovu prošlost, tamo gde i pripadaju! 21. vek neka prepuste rođenima u ‘90-im, onima zbog kojih će ta decenija ponovo biti svetla! Svetla za obične, vredne i poštene ljude. Za tihu, ali nepobedivu većinu na ovim prostorima! Za tebe, i onog do tebe! Na svakom mestu, u svakoj situaciji koja proizvodi mržnju i nasilje, reagovaćemo glasno, jasno i argumentovano. Jer komšija je susjed i susjed je komšija!

#komšijajesusjed
#zbogom90te

Lep pozdrav,